top of page
Writer's pictureMarián Hrčka

11 tipov ako využiť tea tree (čajovníkový) esenciálny olej pre seba a domácnosť


Tea tree olej, alebo čajovníkový olej, je rozhodne jedným z najužitočnejších esenciálnych olejov, ktoré môžete v domácnosti použiť. Nie len pre EKO-krásu ale i pre EKO-domácnosť.







Tea tree olej, alebo čajovníkový olej, je rozhodne jedným z naužitočnejších esenciálnych olejov, ktoré môžete v domácnosti použiť. Nie len pre EKO-krásu ale i pre EKO-domácnosť.



V Austrálii sa používa viac ako storočie s doloženými medicínskymi výsledkami pri liečení rán, odrenín, škrabancov, pôsobí proti infekcii, baktériám, hubám, je protizápalový. Jeho vlastnosti ho robia fantastickou naturálnou medicínou a prírodným čistiacim prostriedkom. Prinášame vám zopár overených tipov, ako využiť jeho silu vo svoj prospech..


1.Vyčistite drez, poriadne!


Možno vás to šokuje, ale v priemernom dreze je 100,000-krát viac baktérií ako v toalete. Aspoň tak hovoria vedci (1). Zrejme je to preto, že toaleta sa čistí agresívnejšími látkami ako drez. Každopádne ak chcete vyčistiť drez poriadne a pritom bez použitia agresívnych chemikálií, siahnite po Tea Tree oleji. Ideálnou cestou ako olej 'rozpustiť' vo vode je použitie mydla (aj tekutého, šampónu, umývacieho prostriedku na riady a pod.).

Návod: Zoberte malú nádobku, do nej pridajte trošku tekutého mydla, navkapkajte pár kvapiek Tea Tree oleja a zamiešajte. Takúto zmes potom pridajte do teplej vody a rozmiešajte. Vďaka tomuto vám nebude olej plávať na vode ale bude solubilizovaný (rozpustený) vo vode. Pripravenou zmesou umyte drez, odtok, okolie batérie. Spláchnite horúcou vodou a je to.


2. Upokojte bodnutie či uhryznutie hmyzom


Tea Tree olej má protizápalové vlastnosti, čo pomáha znižovať svrbenie a opuchy. Vďaka antibakteriálnym vlastnostiam pôsobí proti infekcii. Zmiešajte tea tree olej s nosným olejom (napr. kokosovým) a potrite miesto uštipnutia. Ak tea tree olej skombinujete s levanduľovým, dosiahnete synergický efekt, ktorý funguje lepšie, ako čokoľvek z lekárne.



3. Dezinfikujte zubnú kefku


Určite viete, že zubnú kefku treba z času na čas vymeniť, ideálne aj po každej chorobe. Čo možno neviete, je fakt, že vaša zubná kefka je ideálnym prístavom pre všetky možné druhy baktérií. To iste platí aj o poháriku, či držiaku v ktorom ju skladujete. Pokiaľ si chcete zuby naozaj čistiť a nie len roznášať baktérie po ústach, kvapknite po každom večernom čistení 1 kvapku Tea Tree oleja na štetinky a nechajte olej pôsobiť cez noc. Ráno ju opláchnite. Máte tak zaručené, že je kefka dobre vydezinfikovaná. Raz týždenne umyte s Tea Tree olejom aj pohárik, kde kefka odpočíva.


4. Zbavte baktérií špongie a kefy na riad


Hubka na riad či kefa môžu časom zapáchať. Tento zápach tvoria baktérie, ktoré v nich žijú. Využite silu Tea Tree oleja, spravte si zmes s tekutým mydlom a vodou (viď bod 1) a na noc namočte hubku aj kefu do takéhoto roztoku. Super pôsobí aj kombinácia Tea Tree a Citrónového esenciálneho oleja. Zaručená antibakteriálna kombinácia. Pozor však na kefy s drevenou rúčkou, tie sa takto namáčať nesmú, aby nepraskli. Len ich v tomto roztoku namočte a nechajte uschnúť.


Tea tree esenciálneho oleja nemusíte použiť veľa, aby účinkoval. Stačia koncentrácie od 0,5-5% a funguje dokonale.


5. Krásne vlasy bez lupín


Tea tree esenciálny olej je jeden z najlepších olejčekov na vlasy, ktorý vás dokáže zbaviť lupín a svrbenia hlavy (2). Aj toho, ktoré je spôsobené kvasinkami Pitysporum ovale, ktorú sú zodpovedné za lupiny. Sekundárnym efektom čistej a zdravej pokožky hlavy sú krásne, lesklé vlasy.

6. Stop akné


Zrejme jeho najznámejším účinkom je jeho atnibakteriálna a protizálpalová schopnosť v boji proti akné. Pomáha potlačiť baktérie spôsobujúce pupienok a teda zápal samotný. Podotýkam, že nie je nutné používať Tea Tree olej v neriedenej forme. Stačí vám koncentrácia do 5%, ideálne zrieďte Tea Tree olej v kokosom alebo MCT oleji, ktoré samotné majú antibakteriálne schopnosti.

7. Uvoľnite upchatý nos

Tea tree olej je jedným z najlepších olejov, ktoré môžete použiť pri nádche. Spolu s eukalyptovým esenciálnym olejom a mätovým olejom tvoria synergický účinok. Na rozdiel od nich, je vhodný aj pre najmenších pretože nehrozí neurotoxicita. Môžete ho použiť v difuzéry, alebo sa klasicky napariť nad misou s horúcou vodou a uterákom. Môže pomôcť aj pri upchatých dutinách.

8. Dezinfikujte práčku

Zbavte sa zatuchnutej vône a plesní vo vašej práčke. Pridajte 1-2 ČL Tea Tree oleja do práčky pred samočistiacim alebo horúcim cyklom. Rozpustením tea tree oleja v tekutom mydle a následne vo vode (viď bod 1) dosiahnete rovnaký výsledok. Dobré je nechávať dvierka práčky otvorené po každom praní, aby vyschla. Tak zabránite rastu plesní vo vašej práčke.

9. Vyrobte si vlastné antibakteriálne mydlo

Nie je nič jednoduchšie. Stačia na to prakticky 2 ingrediencie. Prvou je hocijaké tekuté mydlo (ideálne bez parfumácie) do ktorého nakvapkáte esenciálny olej Tea Tree. Návod: Je najlepšie mydlo najprv vyliať do nejakej misy, zmiešať ho s tea tree olejom a naliať naspäť do fľaše. Pretože nakvapkaním do fľaše sa vám obsah nepremieša dobre, keďže je mydlo husté. Koncentrácia 5% tea tree oleja postačí na to, aby vyhubil baktérie a dokonca aj niektoré vírusy ako chrípka či herpex simplex na vašich rukách. To znamená na 95 ml mydla 5ml Tea Tree oleja. Fugovať bude aj menšia koncentrácia. Nezabudnite aj na správnu techniku umývania rúk, aby ste maximalizovali účinok.


10. Zatočte s plesňou na nechtoch


Spravte si vlastný antibakteriálny olej na nohy, zmiešajte 30 ml napríklad MCT oleja so 45 kvapkami Tea Tree oleja (dostanete tak 5% koncentráciu). Touto zmesou potierajte nechty aj kutikuly. Aby to nebolo málo, tea tree olej veľmi dobre pôsobí proti zápachu chodidiel, stačí natrieť.


11. BONUS: Proti infekciám ústnej dutiny


Klinická štúdia (3) v 2016 porovnávala účinnosť Tea Tree oleja v liečbe proti hubovým a kvasinkovým infekciám ústnej dutiny (napríklad kandidózu) a štadardných medikamentov ako clotrimazole. Okrem toho, že výsledky boli viac ako skvelé pri používaní Tea Tree oleja, tak oproti bežným prípravkom nevykazoval žiadne nežiadúce vedľajšie účinky ani toxicitu. Bola použitá forma výplachu úst v koncentrácii len 0,25%! Tea tree olej bol tak štúdiou označený ako veľmi sľubný pre ďalšiu aplikáciu v starostlivosti o ústnu hygienu.



Zdroje:


Oleg V. Pyankov, Evgeny V. Usachev, Olga Pyankova & Igor E. Agranovski (2012) Inactivation of Airborne Influenza Virus by Tea Tree and Eucalyptus Oils, Aerosol Science and Technology, 46:12, 1295-1302, DOI: 10.1080/02786826.2012.708948

Garozzo A, Timpanaro R, Bisignano B, Furneri PM, Bisignano G, Castro A. In vitro antiviral activity of Melaleuca alternifolia essential oil. Lett Appl Microbiol. 2009;49(6):806-808. doi:10.1111/j.1472-765X.2009.02740.x

Garozzo A, Timpanaro R, Stivala A, Bisignano G, Castro A. Activity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil on Influenza virus A/PR/8: study on the mechanism of action. Antiviral Res. 2011;89(1):83-88. doi:10.1016/j.antiviral.2010.11.010


Photos by Unsplash


Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka

3 views0 comments

Comentarios


bottom of page