top of page
Writer's pictureMarián Hrčka

Návod: Ako si vyrobiť netoxický paličkový difuzér s esenciálnymi olejmi

Updated: Dec 28, 2022


Viacero ľudí sa nás pýta, ako si vyrobiť paličkový difuzér doma. Teda najmä taký, aby bol netoxický a neobsahoval žiadne syntetické vône a ideálne vydržal dlho rozvoniavať. Dá sa to vôbec?




Verte či nie, ale ide to a ku všetkému je to aj veľmi jednoduché a zábavné. Pokiaľ vás táto výroba chytí, môžete nimi potom obdarovať a potešiť aj vašich blízkych. Len na okraj spomenieme, že inhalácia syntetických vôní, ktoré sú používané v produktoch pre domácnosť a v kozmetike, vôbec nie je zdravá. Ale je to téma na iný článok.


Na výrobu 100 ml (alebo 100g) netoxického paličkového difúzera budeme potrebovať:

  • 70g AUGEO - je EKO základ alebo rozpúšťadlo esenciálnych olejov a absolútov na rastlinnej báze (vyrýba sa z kukuričného glycerínu)

  • 30g esenciálnych olejov - výber necháme na vás, použitie tie ktoré máte najradšej

  • 1 ks sklenená fľaša na difuzér - alebo použite hociakú, ktorú máte doma (nie však plastovú) kludne môže byť aj vázička

  • paličky do difúzera- Intenzita vône sa reguluje počtom použitých tyčiniek v difuzéry. Viac tyčiniek odparí do prostredia viac vône

Pomôcky: váha alebo odmerka, nádobka na miešanie, miešadlo

1.krok - Odvážte alebo odmerajte nosič vôní

Do malej nádobky nalejte Augeo a odvážte 70 gramov. Pokiaľ nemáte váhu, tak môžete použiť objem a teda odmerajte 70 ml. My používame gramy pretože sú oveľa presnejšie ako objem.

2. krok - Odvážte esenciálne oleje

Do tej iste nádobky prilejte 30g esenciálnych olejov alebo absolútov podľa vašeho výberu. Každý olej sa správa trošku inak, má inú intenzitu a pod. Napríklad vanilky stačí málinko na to, aby ju bolo cítiť a citrusov zasa viac. Čiže možno vám bude stačiť aj menej ako 30g esenciálnych olejov alebo viac. Rozpätie je tak 25-35 gramov na 70g nosiča (Augea). Nebojte sa skúšať, v zásade nemôžete nič pokaziť.

Táto časť je naväčšia alchýmia a zábava zároveň, pripraviť vôňu pomocou miešania. Oleje dobre premiešajte s augeom. Pokiaľ by ste mali záujem o väčšie balenia esenciálnych olejov, môžete nám napísať, pre väčšie balenia od 30 ml poskytujeme výhodné ceny.

Ak nechcete, nemusíte vône miešať. Môžete si pripraviť difuzér len s jedným olejom, ako veľmi vhodné sú vavrín kubébový, citrónová tráva, muškát, ruža, vanilka, frangipani, levanduľa, mäta, neroli, pomaranč a iné.

3. krok - Prelejte oleje do fľaše

Po premiešaní nosiča vôní a olejov môžete zmes preliať do flaštičky na to určenej. Nemusíte si na to kupovať zvlášť flaštičku, v duchu zero waste môžete na to použiť akúkoľvek nádobu, ktorá sa vám páči. Odporúčame však vždy siahnuť po skle a nie po plastoch.

4. krok - Pridajte tyčinky

Ako sme už spomínali, tyčinky regulujú intenzitu vône. Čím viac ich použijete, tým viac vône odparia ale aj rýchlejšie minú náplň. Počet tyčiniek treba zvoliť podľa veľkosti miestnosti. Najprv však dajte menej, napríklad 4-5 ks a nechajte ich 'napiť' sa vôňou aspoň 24 hod. Pokiaľ sa vám bude javiť vôňa ako slabá pridajte ďalšie 2 tyčinky a postup opakujte. U nás na eshope si môžete vybrať z 2,5 mm tyčieniek pre difuzér alebo potom máme aj extra hrubé 6 mm tyčinky.

A to je všetko, jednoduché však? Takto jednoducho si pripravíte voňavý difuzér pre svoj domov a to kompletne s prírodných surovín. Ešte zopár dobrých rád na záver:

  • Umiestnenie - takýto difuzér dobre funguje v menšej miestnosti ako vstupná hala, chodba, menšia izba. Čím väčšia izba tým ho bude cítiť viac lokálnejšie, teda len v jeho okolí. Pritom záleží aj na tom, aký je pohyb vzduchu v miestnosti a iné atmosférické podmienky.

  • Výdrž - 100 ml vydrží od 20 do 40 dní, alebo aj dlhšie, závisí všetko od toho koľko paličiek dáte, aká je vlhkosť a pohyb vzduchu a v neposlednom rade teplota. Vláknové paličky pretáčať väčšinou netreba, tie ratanové raz za pár dní je dobré otočiť.

  • Cena - čisto netoxický difuzér, ktorý sme si popísali vyššie vás vyjde určite drahšie ako ten kúpený v drogérii. Ale kvalita je neporovnateľná. Tie lacné z drogérie obsahujú karcinogénne látky a hormonálne disruptory, na druhej strane takýto difuzér vám okrem krásnej vône poskytuje aj pokoj v duši, že vdychujete len prírodné esenciálne oleje a teda máte aj aromaterapeutický efekt.


DÔLEŽITÉ - prosíme dbajte na to, aby sa vám zarobená zmes nerozliala najmä na drevené a lakované povrchy, esenciálne oleje vedia veľmi rýchlo vyrobiť fľak alebo odfarbiť nábytok. Umiestnite fľašu tak, aby sa nerozbila alebo ju neprevrhli domáce zvieratá. Ideálne tiež z dosahu zvedavých detí.

Prajeme veľa zábavy pri vytváraní vôní.

58 views0 comments

Comments


bottom of page