top of page
Writer's pictureMarián Hrčka

12 skvelých spôsobov ako využiť citrónový esenciálny olej v domácnosti

Updated: Jan 21, 2023


Citrónový esenciálny olej je jeden z najpraktickejších pomocníkov nie len pre celkové zdravie. Svoje miesto si vie násť aj pri každodenných úkonoch spojených s domácnosťou. Kde všade a ako je ho možné využiť?





1. Miazga zo stromu

Majú deti ruky alebo oblečenie od miazgy? Stačí nakvapkať na ruky, pošúchať a umyť mydlom. Funguje aj keď potrebujete dostať miazgu z oblečenia, stačí nakvapkať a ihneď oprať v rukách.


2. Skvelý odmasťovač a čistič

Oprava bicykla alebo výmena pneumatík, či trhanie buriny v záhrade. To všetko sú úkony po ktorých zostávajú ruky priam zafarbené. Skúste tentokrát zobrať na pomoc citrónový olej, pridajte pár kvapiek do mydla a uvidíte, že už ruky toľko nebudete musieť drhnúť kefkou.


3. 100% prírodný univerzálny čistiť povrchov

Stačí zmiešať jeden diel octu, dva diely vody a pridať pár kvapiek citrónového esenciálneho oleja. Tak získate skvelý čistiť povrchov, ktorý môžete využiť ako v kúpelni tak v kuchyni. Alebo namiesto octu využite napríklad mätový hydrosol, ktorý už ďalej riediť nemusíte. Pre lepší účinok môžete pridať aj alkohol, lemongrass olej, či tea tree esenciálny olej.


4. Naleštite striebro

Pár kvapiek oleja na handričku, či vatový tampón. Odstráni ranné štádiá zoxidovaných kovov. Funguje skvelo aj na nerez, či iné kovy, odstráni dokonca aj stopy vodného kameňa.


5. Odstráňte lepkavé zvyšky

zvyšky nálepky, etikety na flaši, lepidla, žuvačky, či pastelkou popísaný stôl. Zoberte si na pomoc citrónový esenciálny olej, stačí nakvapkať, nechať pôsobiť a nakoniec umyť.


6. Oživte starý nábytok

citrónový esenciálny olej zanecháva krásny lesk a zabraňuje vysychaniu dreva. Ak máte doma starší nábytok, stačí skombinovať olivový olej s citrónovým a máte tak netoxický lak na nábytok. Nanesiete na povrch necháte pôsobiť a mastný zvyšok stačí utrieť.


7. Do umývačky riadu

Pridajte k náplni do umávačky riadu aj pár kvapiek citrónového oleja, riad sa bude krásne lesknúť.


8. Prírodná dezinfekcia krájacej dosky

Po krájaní zeleniny alebo mäsa možete dosku dezinfikovať namiesto chemických dezinfekčných prostriedkov jednoducho citrónovým olejom (pozrite zmes v bode 3.).


9. Osviežte kuchynskú utierku či hubku

Zapácha kuchynská utierka už krátko po vypratí, alebo hubka pri dreze? Utierku namočte na noc do zmesi mydla a citrónového oleja a potom vyperte, opäť bude veľmi svieža. Hubku stačí, ak namočíte do drezu s vodou a citrónovým olejom na noc.


10. Zbavte chladničku zápachu

Zoberte nádobku, alebo tanierik nasypte jedlú sódu a pridajte pár kvapiek citrónového oleja. Sóda absorbuje dobre pachy a pritom uvoľní do okolia jemnú citrónovú vôňu.


11. Superčistá mikrovlnka

Zmiešajte do nádoby 1 šálku vody, 1/2 šálky octu a pár kvapiek citrónového oleja. Zapnite mikrovlnku až kým sa nedostane zmes do varu, vypnite rúru a nechajte zatvorenú ešte 5 minút aby pary v nej pôsobili na špinu a mastnotu. Potom jednoducho umyte rúru so zmesou v nádobe, pôjde to ľahko aj bez drastických chemických prostriedkov.


12. Odmasťovacia bomba

Zmiešajte do pastovitej konzistencie jedlú sódu s vodou a pridajte pár kvapiek citrónového oleja. Skvelo s touto zmesou vydrhnete napríklad varnú dosku. Ale kreativite sa medze nekladú a využitie tejto pasty môžete nájsť aj inde.


BONUS: 13. A ako pôsobí citrónový esenciálny olej na naše zdravie?

Stimuluje lymfatický systém, pôsobí antibakteriálne, zmierňuje nevoľnosť a zlepšuje náladu a sústredenie. .






Zdroje:


https://www.allthingsmamma.com/34-ways-to-use-lemon-essential-oil/



Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka

3 views0 comments

Комментарии


bottom of page