top of page
Writer's pictureMarián Hrčka

Arómoterapia a najlepšie esenciálne oleje na sezónnu alergiu, nádchu a zapchatý nos


Veľa z nás to pozná. Opakuje sa to každý rok zhruba v rovnakom čase -plný nos, opuchnuté, červené a svrbiace oči, kýchanie, či kašeľ. Reč je o sezónnej alergii. O mechanizmoch prečo a ako vzniká alergická reakcia sa môžete dočítať v mnohých odborných článkoch na internete. Faktom ostáva, že alergickými príznakmi trpí každý rok viac ľudí. Esenciálne oleje sú veľmi vhodnou alternatívou a doplnkovou liečbou alergických symptómov. Poďme sa spolu pozrieť, ktoré sú najlepšie pre spomínaný problém a aké benefity vedia ponúknuť.



1. Mäta pieporná esenciálny olej na alergiu a nádchu

Inhalácia mätového esenciálneho oleja môže priniesť častokrát okamžitú úľavu od pocitu upchatého nosa, či škriabajúceho hrdla. Pôsobí ako expektorant (podpora vykašliavania) a prináša úľavu pri prechladnutiach, kašli, sínusitíde, astme a bronchitíde. Má antimikrobiálne, antivírusové a antioxidačné vlastnosti (1). Pôsobí dokonca spazmolyticky (protikŕčovo) a teda potláča kontrakcie spôsobujúce kašeľ. Obsahuje mentol, ktorý stimuluje receptory chladu v pľúcach. Neodporúčame ho pre deti do 6 rokov.

2. Eukalyptus esenciálny olej na alergiu a nádchu

Je známy svojími protizápalovými, analgetickými a antibakteriálnymi účinkami. Podporuje dýchanie, otvára dutiny a vyvoláva v nose pocit chladu. Štúdia z roku 2011 publikovaná v časopise 'Complementary and Alternative Medicine' prišla s dôkazmi, kedy pacienti liečení eukalyptovou zmesou vykazovali oproti kontrolnej skupine zlepšenie v príznakoch bolesti hrdla, zmiernenie kašľa, chrapľavosti a pocitu upchatého nosa (2). Tí, ktorí tento olej používajú, vedia o jeho výhodách a nedajú na neho dopustiť. Neodporúčame ho pre deti do 10 rokov.

3. Citrón esenciálny olej na alergiu

Stimuluje lymfatický systém, ktorý zabezpečuje imunitné reakcie nášho tela. Okrem toho bojuje proti baktériám a plesniam. Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti a dokáže eliminovať niektoré alergény priamo vo vzduchu, čo ho robí ideálnym spoločníkom na sezónne alergické prejavy. Veľmi dobre sa mieša aj s inými vôňami (3). Môžete ho skombinovať s mätou, eukalyptom, levanduľou, čajovníkom aj kadidlom, vytvoríte tým synergický účinok a v neposlednom rade aj krásnu vôňu. Pokiaľ sa ho rozhodnete na seba natrieť, nechoďte na slnko, pretože môže vyvolať fototoxickú reakciu. Je vhodným olejom aj pre deti.

4. Čajovníkový esenciálny olej na alergiu

O širokých možnostiach využitia čajovníkového esenciálneho oleja pre seba aj domácnosť sme už písali v tomto článku, ale vedeli ste, že sa dá dobre využiť aj pri alergii? Jeho hlavnou výhodou je protizápalový efekt v kombinácii s antibatkeriálnymi účinkami. Ničí huby a plesne a niektoré druhy vírusov. Preukázateľne znižuje histamínovú reakciu na podráždenie a je vhodný aj pre deti, narozdiel od eukalyptu, či mäty.

5. Kadidlo esenciálny olej na alergiu a nádchu

Za vyskúšanie stojí aj kadidlovníkový esenciálny olej, hlavne pre jeho protizápalové a upokojujúce účinky na dýchacie cesty. Môže pomôcť hlavne s kašľom a upchatými dutinami. Jeho hlavnou zložkou je monoterpén α-pinene, ktorý pôsobí ako broncho-dilatátor v pľúcach a teda uľahčuje dýchanie. Je vhodný aj pre deti, aj keď to možno nie je úplne vôňa, ktorá by sa im páčila. Odporúčame ho skombinovať s nejakou ľahšou vôňou ako je napríklad pomaranč.

6. Levanduľa esenciálny olej na alergiu a nádchu

Levanduľový esenciálny olej obsahuje linalool, ktorý má protizápalové účinky. Preto môže pomôcť zmierniť podráždenie tkanív a slizníc spôsobených alergickou reakciou. Má tiež antialergickú a upokojujúcu schopnosť. (5) Je vhodnou jemnou voľbou aj pre deti.

7. Copaiba esenciálny olej na alergiu

Poskytuje dodatočnú podporu imunitnému systému. Vďaka obsahu β-caryophyllenu má silné protizápalové účinky a zabraňuje infekcii. Používa sa na upokojenie dýchania, vrátane zápalu priedušiek a zápalu nosných dutín. Je vhodným olejom aj pre deti.

8. Sladký pomaranč esenciálny olej na alergiu

Najviac zastúpenou látkou v tomto voňavom zázraku je d-limonén v množstve až 95%. Má silné protizápalové účinky (6), znižuje opuch a zmierňuje bolesť svalov (7). Vôňu tohto oleja obľubujú snáď všetci, a deti asi najviac. V kobinácii napríklad s kadidlom spravíte úžasnú vôňu aj skvelý prostriedok na symptómy alergie. Je vhodný pre deti.

9. Čierny smrek esenciálny olej na alergiu a nádchu

Esenciálny olej čierny smrek má vynikajúce účinky na uvoľnenie hlienu pri respiračných ochoreniach. Podporuje endokrinný systém. Tento olej obsahuje polycyklické terpenoidné zložky, ktoré slúžia ako tonikum pre nadobličky, štítnu žľazu a hypofýzu. α-pinene, uľahčuje dýchanie a rozširuje bronchy v pľúcach. Je vhodný pre deti.

10. Rumanček kamilkový esenciálny olej na alergiu a nádchu

Tento vzácny modrý olej má vďaka obsahu chamuzalénu výnimočné protizápalové vlastnosti - pôsobí antihistamínovo. Zmierňuje svalové kŕče a napätie. Pokiaľ chcete uvoľniť nos a zmierniť podráždenie celého dýchacieho traktu, je to veľmi účinný pomocník. Je vhodný aj pre deti.

Ako najlepšie využiť esenciálne oleje na alergiu a nádchu?

Najvhodnejším spôsobom ako využiť ich vlastnosti v prípade repsiračných problémov je inhalácia. Je to najrýchlejšia a veľmi efektívna cesta, hlavne pre deti. Ultrazvukový difúzer poslúži na tento účel veľmi dobre, prípadne aromalampička. Samozrejme, tieto zariadenia sa len ťažko dajú zobrať na von či na cesty. V týchto prípadoch môžete využiť inhalačné tyčinky kam pridáte maximálne 10 kvapiek oleja alebo zmesi a jednoducho zoberiete so sebou.

A čo so svrbiacimi očami?

Veľmi častým alergickým prejavom sú svrbiace oči. Nezabudnite, čím viac si ich bude škriabať, tým viac budú svrbieť. Len čo s tým? Mám pre vás tip, skúste si namiesto škriabania očí nastriekať na tvár (majte pri tom otvorené oči) kvetovú vodu z Nevädze poľnej (Kúpite tu). Je to jeden z mála hydrosólov, ktorý je dobrý na problémy s očami ako zápal očných spojiviek, podráždené, unavené a svrbiace oči od počítača, alebo opuchy. Krásne upokojuje a potláča svrbenie. 

_ 

Len pravda má skutočnú hodnotu. Na internete koluje smnoho 'overených' rád, ktoré sa častokrát odvolávajú aj na vedecké zdroje, ale nie sú vhodne interpretované, či sú dokonca dezinpretované. Snažíme sa vám na našom blogu prinášať len kvalitné a overené informácie, ktoré vychádzajú od renomovaných inštitúcií, od certifikovaných aromaterapeutov, z medzinárodných medicínskych zdrojov a z našich vlastných skúseností. Samozrejme, čo u jedného fungovalo, u druhého nemusí.


Zdroje:

1 - McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006;20(8):619-633. doi:10.1002/ptr.1936

2 - Ben-Arye E, Dudai N, Eini A, Torem M, Schiff E, Rakover Y. Treatment of upper respiratory tract infections in primary care: a randomized study using aromatic herbs. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:690346. doi:10.1155/2011/690346

3 - Kummer R, Fachini-Queiroz FC, Estevão-Silva CF, et al. Evaluation of Anti-Inflammatory Activity of Citrus latifolia Tanaka Essential Oil and Limonene in Experimental Mouse Models. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:859083. doi:10.1155/2013/859083

4 - Lydia Ferrara , Daniele Naviglio, and Arturo Armone Caruso3: Cytological Aspects on the Effects of a Nasal Spray Consisting of Standardized Extract of Citrus Lemon and Essential Oils in Allergic Rhinopathy. International Scholarly Research Network ISRN Pharmaceutics Volume 2012. doi: https://doi.org/10.5402/2012/404606

5 - Kim, H.M. and Cho, S.H. (1999) Lavender oil inhibits immediate-type allergic reaction in mice and rats. Journal of Pharmacy and Pharmacology 51, 221-226.

6 - Rantzsch U, Vacca G, Dück R, Gillissen A. Anti-inflammatory effects of Myrtol standardized and other essential oils on alveolar macrophages from patients with chronic obstructive pulmonary disease. Eur J Med Res. 2009;14 Suppl 4(Suppl 4):205-209. doi:10.1186/2047-783x-14-s4-205

7 - Hekmatpou D, Pourandish Y, Farahani PV, Parvizrad R. The Effect of Aromatherapy with the Essential Oil of Orange on Pain and Vital Signs of Patients with Fractured Limbs Admitted to the Emergency Ward: A Randomized Clinical Trial. Indian J Palliat Care. 2017;23(4):431-436. doi:10.4103/IJPC.IJPC_37_17


Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka

6 views0 comments

Comentários


bottom of page