top of page
Writer's pictureMarián Hrčka

Najlepšie esenciálne oleje na vlasy: podporte rast, lesk a vitalitu vlasov čisto prírodne

Dá sa prírodne pomocou esenciálnych olejov podporiť rast a kvalita vlasov? Odpoveď je ako vždy trošku zložitejšia ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ale, v zásade áno, ide to. Vypadávanie vlasov je však multi-faktoriálny problém. Bohužiaľ na to, aby sme si prešli všetky faktory potrebovali by sme článkov aspoň desať na túto tému, takže budeme sa venovať len empirickým účinkom. Najprv sa však spolu pozrime na príčiny padania vlasov.




Vypadávanie vlasov mužského typu - väčšinou je spôsobené DHT (dihydrotestosterónom) ktorý vzniká ako derivát testosterónu, pričom oslabuje folikuly vlasov. Vypadávanie vlasov je najviac zrejmé vpredu a na vrchu hlavy.

Vypadávanie vlasov ženského typu - tento mechanizmus vypadávania vlasov zatiaľ nie dobre objasnený, ale vedecká obec ho opäť spája s hormonálnymi zmenami vo vyššom veku, ale tiež vstupujú faktory ako stres, či výživa. Vlasy sa stávajú redšími a jemnejšími na líniiách alebo celej hlave.

Alopecia areata - má sa za autoimunitné ochorenie, kedy telo napadá vlastné vlasové folikuly a zápalový proces ich nakoniec tak oslabí, že prestanú dorastať. Vyskytuje sa na hlave skôr spotovo (lokálne) ale môže spôsobiť vypadávanie ochlpenia aj inde ako napríklad mihalnice, či obočie.


Trakčná alopécia - vypadávanie vlasov spôsobené ťahom, neustály ťah vlasov v cope a iných účesoch vie folikuly oslabiť a tie sa nakoniec 'pustia' a vypadnú.

Iné - existuje ale kopec iných príčin vypadávanie vlasov. Máme tu stres, ktorý môže byť chemický (chemoterapia, ťažké kovy, amalgámové plomby, ale aj lieky a i.) alebo emočný (trauma, nehody, pôrod, neustály stres v práci), hormonálne výkyvy, zlé stravovanie, nedostatok určitých minerálov a vitamínov, rôzne zdravotné komplikácie (cukrovka a obehové poruchy a pod.).


Za 'normálne' vypadávanie sa považuje strata 50 - 100 vlasov denne.

Za 'normálne' vypadávanie sa považuje strata 50-100 vlasov denne, samozrejme sme každý individuálny a treba to brať iba orientačne. BIO esenciálne oleje, BIO hydroláty a za studena lisované BIO a RAW oleje vedie pomôcť s týmto problémom. Pozrime sa spolu na to, ktoré sú to a ako ich použiť v synergii - teda spolu, pre dosiahnute TOP výsledkov.



1. Levanduľový esenciálny olej na vlasy

Levanduľový esenciálny olej môže podporiť rast vlasov a nie len to. Jedna štúdia (1) ukázala, že nie len že esenciálny olej v koncentrácii 3 a 5% efektívne podporil rast vlasov, ale taktiež zvýšil počet vlasových folikúl, zväčšil hĺbku folikúl a tiež zhrubšil dermálnu vrstvu. A to všetko za úžasný čas 4 týždne. Okrem tohto efektu má silné protizápalové pôsobenie a ku všetkému krásnie vonia.


2. Rozmarínový esenciálny olej na vlasy

Známa a overená rastlina pre podporu rastu vlasov, stimuluje prekrvenie pokožky a teda ku korienkom sa dostáva viac živín a kyslíku. Okrem toho zabojuje proti lupinám, a prípadným infekciám pokožky. Funguje vo viacerých prípadoch, aj pri alopécii. Netreba zabúdať ani na hydrolát z rozmarínu, ktorý funguje veľmi podobne a môžete ho používať vtedy, keď si neumývate vlasy, alebo počas dňa.


3. Mäta pieporná esenciálny olejna vlasy

Toto mentolové potešenie pošteklí na pokožke, prináša okrem stimulácie folikúl a prekrvenia pokožky úľavu od rôzneho svrbenia, pomôže pri lupinách a mastnej pokožke hlavy. Mätový esenciálny vykázal v štúdii (3) efekt zlepšenia pokožky hlavy, zvýšenie počtu folikúl a zväčšenie ich hĺbky (kúpite tu). Opäť dávam do pozornosti i mätový hydrolát, ktorý má podobný účinok a môžete použiť behom dňa alebo po umytí vlasov.


4. Céder esenciálny olej na vlasy

Skvelý na zhrubnutie jemných vlasov, zlepšuje prekrvenie pokožky, čím sa dostávajú živiny lepšie ku korienkom. Preukázateľne zlepšuje stav alopécie. Redukuje vypadávanie vlasov spôsobené stresom.


5. Šalvia muškátová esenciálny olej na vlasy

Šalvia muškátová má podobné chemické zloženie ako Levanduľa, takže bude účinkovať podobne.


6. Tymiánový esenciálny olej (dúška tymiánová) na vlasy

Štúdia (2) na 80 dobrovoľníkoch ukázala, že aromaterapia môže byť veľmi účinná na alopéciu. Zmes olejov z tymiánu, rozmarínu, levanduľe a cédru vykázala veľmi dobré výsledky na podporu rastu. Esenciálne oleje boli zmiešané v jojobovom a hroznovom oleji.


7. BONUS: Santalové drevo esenciálny olej (Sandalwood) na vlasy

Možno by mohol byť esenciálny olej zo santalového dreva na prvom mieste. Výskum ukázal (5) že zložka santalového oleja (beta-santalol) stimuluje receptor OR2AT4, ktorý má za úlohu regulovať tvorbu keratínu. Výsledky ukázali, že po aplikácii tejto zložky na pokožku vlasové folikuly prežily dlhší čas a zvýšil sa rast vlasov. Nehovoriac o tom, že santalový olej dodá lesk vašim vlasom, je skvelý na pokožku, upokojuje podráždenie, bojuje proti zápalom a ako čerešnička na torte dodá krásnu vôňu vašim vlasom. Esenciálny olej zo santalového dreva ponúka aj veľa iných účinkov, podrobne sme sa mu venovali v tomto článku.

Santalové drevo efektívne stimuluje vlasové folikuly k rastu a tvorbe keratínu.

Okrem vypadávania však existujú aj iné problémy a stavy vlasov či pokožky hlavy, spomeňme aspoň tie najčastejšie a ako si pomôcť:

  1. Mastné vlasy - sú spôsobené nadmernou tvorbou séba (kožného mazu), ktoré môže prerásť až do zápalového stavu známeho ako seborea. Esenciálne oleje ako Ylan ylang a Muškát omamný vedia regulovať tvorbu séba na pokožke hlavy. Behom dňa môžete použiť aj muškátový hydrolát, ktorý má podobné účinky ako esenciálny olej, nastriekajte do vlasov a vmasírujte. Reguluje tvorbu séba a krásne vonia.

  2. Suché, lámavé vlasy- môžu vznikať zlou starostlivosťou, nevhodne zvolenými prípravkami (šampón, kondicionér ale aj stylingové prípravky), farbením, teplom (fén, kulma, žehlička), slnkom, častým umývaním, ale aj zlou stravou či poruchou štítnej žľazy. Skúste podporiť zdravie vlasov na viacerých úrovniach, obmedzte fénovanie a teplo, prestaňte si príliš často umývať vlasy (1 x za týždeň alebo aj menej stačí) a robte si olejové zábaly z Argánového čijojobového oleja. Ako na to, opíšeme nižšie. Plus doplňte do stravy omega-3 mastné kyseliny.

  3. Lupiny malé, suché, biele - technicky sa nejedná o 'LUPINY' z lekárskeho pohľadu. Sú to malé biele šupinky odumretého epitelu a sú príznakom suchej pokožky. Vznikajú aj príliš častým umývaním hlavy, kedy neustále zmývate ochranú vrsvu pokožky hlavy (sébum) a odmasťujete ju. Preto treba ísť na to práve naopak a pokožku premastiť- ideálne nejakým BIO olejom (jojobový, argánový alebo mandľový olej sú skvelí pomocníci). Pokožka a vlasy vedia absorbovať všetok olej a netreba ich znova umyť.

  4. Lupiny veľké, žlté, mastné- až toto sú pravé lupiny. Spôsobené sú nadmernou tvorbou séba na pokožke hlavy, ktorá môže prerásť až do seboreickej dermatitídy (seborea). Tu sa dá dobre pomôcť esenciálnymi olejmi, ideálne sú tea tree esenciálny olej a citrónová tráva, tie vás zbavia lupín behom pár umytí. Zakomponovať môžete aj levanduľový a šalviový esenciálny olej sú protizápalové. Na seboreu sú tiež dobré oleje ako borievka, pačuliacitrón (pozor na fototoxicitu). Oleje ako Ylan ylang a Muškát omamný zasa vedia regulovať tvorbu séba. Behom dňa môžete použiť aj muškátový hydrolát, ktorý má podobné účinky ako esenciálny olej, nastriekajte do vlasov a vmasírujte, krásne vonia, je protizápalový a reguluje produkciu mazu.


Masáž hlavy ako polovica úspechu?

V prípade vypadávania vlasov bola spravená štúdia (4), kedy vedci študovali vplyv masáže na vlastnosti vlasov. Výsledok je viac ako zaujímavý: Len 4 minútovou masážou hlavy denne po dobu 24 týždňov bolo 2655 génov upregulovaných a 2823 génov bolo downregulovaných. Reťazová reakcia s reverznou transkripciou a polymerázou v reálnom čase preukázala zvýšenú expresiu génov súvisiacich s vlasovým cyklom, ako sú NOGGIN, BMP4, SMAD4 a IL6ST, a pokles génov súvisiacich s vypadávaním vlasov, ako je IL6. Dokonca sa zväčšila aj hrúbka vlasov. V štúdii bola masáž prevádzaná istým nástrojom, ale v zásade ide o pohyb, ktorý viete vyrobiť aj prstami pretože sa jedná len o vyvinutie jemného tlaku a ťahu na pokožke hlavy.

Teóriu a poznatky, ktoré dokazuje veda máme za sebou, vieme, ktoré esenciálne oleje, nosné oleje a hydroláty sú dobré na aký problém, vieme že masáž hlavy vie podporiť rast vlasov. Ako to všetko využiť pre seba?


Ako na umývanie vlasov s esenciálnym olejom

Je to jednoduché, do množstva šampónu s ktorým si bežne umývate vlasy kvapnite 1-2 kvapky esenciálneho oleja (podľa problému, ktorý chcete riešiť) a rozmiešajte. Olej sa rozpustí v tenzide a touto zmesou si normálne umyte hlavu. Môžete využiť aj poznatok masáže opísanej vyššie a touto zmesou si masírovať pokožku hlavy aspoň 4 minúty. Prosím, na tie 4 minúty vypnite vodu. Prípadne si zarobte šampón dopredu, kúpte si šampón bez parfumácie a pridajte 1 - 2 ml esenciálneho oleja na 100 ml šampónu. Pomôcka: 1 ml je cca 30 kvapiek. Dokonca môžete pridať do vašeho šampónu aj olej ako jojobový, mandľový či iný - váš šampón sa tak stane zároveň aj kondicionérom. Neváhajte do šampónu pridať aj hydrolát, väčšina šampónov je dosť koncentrovaná a môžete tak šampon zjemniť - kludne môžete pridať od 20 do 50% hydrolátu, len rátajte s tým, že šampón sa stane redším.

Pridajte do šampónu aj olej ako marhuľový či mandľový, šampón sa tak stane balzamom na vlasy.


Ako na olejový zábal s nosným olejom a esenciálnymi olejmi

Dôležitá vec: pred olejovým zábalom je vhodné vlasy a pokožku hlavy umyť v teplej vode - otvoria sa póry, pokožka sa prekrví aj vlas sa otvorí a teda môžu prijímať živiny a účinné látky lepšie. Olejový zábal je vhodný na všetky problémy pokožky hlavy a typy vlasov. Ideálny proces je zmiešať esenciálny olej podľa povahy problému s nosným olejom, stačí koncentrácia 1 - 2% , inak povedané na 100 ml nosného oleja 1 - 2 ml esenciálneho oleja. Takto zarobenú zmes si vmasírujte do pokožky hlavy (viď časť o masáži) potom ju nechajte posôbiť aspoň 20-30 minút, dobré je prekryť si hlavu uterákom. Podľa povahy problému postupujte takto:

  • A - Pre podporu rastu vlasov - použite postup opísaný vyššie, po tomto precese si hlavu umyte šampónom (prípadne šampón+esenciálny olej). Po umytí môžete nastriekať a vmasírovať do vlasov ešte hydrolát - hydroláty majú kyslé pH a teda uzatvoria vlasy.

  • B - Pri mastných vlasoch - nebojte sa olejového zábalu aj pri mastných vlasoch, postup spravte rovnako ako sme opisovali vyššie a v bode A. Len zvoľte iné esenciálne oleje, ako ylang ylang alebo muškát omamný.

  • C - Pri suchých vlasoch - použite postup opísaný vyššie, pričom sa snažte olej dostať nie len k pokožke hlavy ale premastite aj vlasy. Pridávajte si nejaký olej aj do šampónu, napr. jojobový alebo mandľový.

  • D - Pri suchej pokožke hlavy - použite postup opísaný vyššie, pričom tu môžete spraviť olejový zábal až po umytí hlavy. Ak máte suchú pokožku alebo aj vlasy olej sa väčšinou komplet vpije bez mastného rezidua. Musíte však skúšať, niekomu sa vpije celý a niekomu nie, niekomu to trvá dlhšie, alebo použite iný nosný olej - tu treba proste experimentovať. Pokiaľ zostane nejaká mastnota na vlasoch umyte ju už len vodou a nie šampónom.

  • E - Pri mastnej pokožke hlavy / seborea - Použite postup opísaný vyššie, pričom odporúčam pre seboreau ako nosný olej využiť Tamanu olej. Alebo Tamanu v kombinácii s nejakým iným ako jojoba. Po zábale hlavu umyte.

Ako použiť hydroláty

Hydroláty sú jednoduché, stačí ich nastriekať do umytých vlasov a votrieť do pokožky. Ich kyslé pH zatvára vlasy a zmenšuje póry, čo z nich robí ideálneho spoločníka na posledný krok starostlivosti. A nie len to, môžete ich využiť aj v dňoch kedy si hlavu neumývate. Nasledujte postup nastriekania do vlasov spoločne s masážou. Vyššie sme spomínali, ktoré hydroláty kedy využiť.


Zapojte myseľ

Skúste do procesu zapojiť aj vašu myseľ. Tá je s telom spojená veľmi silno ako dokázali mnohí vedci. Napríklad si predstavujte pri masáži alebo umývaní hlavy ako sa ku korienkom dostávajú všetky tie výživné a stimulujúce látky a folikuly sú stále silnejšie a hustejšie a vaše vlasy rastú a hustnú. Venujte tomu tie 4 minúty pri masáži.

Nemôžem nespomenúť, ako veľmi podstatné je aj to, aké používate šampóny a iné vlasové prípravky. Skúste sa poobezerať po prírodnejších alternatívach, ktoré sú šetrnejšie k vašej pokožke a k našej planéte. Schválne nenapíšem žiadnu značku, aby som vás vyzval k malej námahe si o tom niečo naštudovať a pohľadať. A pozor na policiach v obchodoch číha na vás nástraha všelijakých zelených hesiel na obaloch ako 'VEGAN' alebo '100% NATUTAL', čo však nemusí znamenať v podstate nič. Jediná úprimná časť obalu je zloženie (skratka INCI) a pokiaľ sa aspoň trošku nenaučíte čítať tie 'divné' názvy a čo znamenajú, nebudete sa vedieť dostatočne zorientovať v záplave kozmetiky. Ale dám vám aspoň jednu pomôcku, sú to celkom dobre spravené databázy látok bežne sa vyskytujúcich v kozmetike, dokonca obe po česky. Táto obsahuje viac látok, a táto látky asi najproblematickejšie. Zloženiu kozmetiky sa budeme venovať niekedy v budúcnosti a sľubujem, že budete prekvapení.


Zdroje:

1 - Lee BH, Lee JS, Kim YC. Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice. ToxicolRes 2016;32:103-108. https://doi.org/10.5487/TR.2016.32.2.103

2- Hay IC, Jamieson M, Ormerod AD. Randomized trial of aromatherapy. Successful treatment for alopecia areata. Arch Dermatol. 1998 Nov;134(11):1349-52. doi: 10.1001/archderm.134.11.1349. PMID: 9828867.

3 - https://doi.org/10.5487/TR.2014.30.4.297

4 - Koyama T, Kobayashi K, Hama T, Murakami K, Ogawa R. Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty. 2016;16:e8. Published 2016 Jan 25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740347/

5 - Chéret J, Bertolini M, Ponce L, et al. Olfactory receptor OR2AT4 regulates human hair growth. Nat Commun. 2018;9(1):3624. Published 2018 Sep 18. doi:10.1038/s41467-018-05973-0

6 - Chaisripipat W, Lourith N, Kanlayavattanakul M. Anti-dandruff Hair Tonic Containing Lemongrass (Cymbopogon flexuosus) Oil. Forsch Komplementmed. 2015;22(4):226-9. doi: 10.1159/000432407. Epub 2015 Jul 14. PMID: 26566122.


Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka



5 views0 comments

Comments


bottom of page