top of page
Writer's pictureMarián Hrčka

Skladovanie esenciálnych olejov - tipy a dobré rady ako predĺžiť ich životnosť.

Updated: Jan 21, 2023

Človek by tomu zrejme veľkú vážnosť nepripisoval. Moja mama má esenciálne oleje (ďalej ako 'EO') v papierovej krabičke položené v skrinke pri televízii, vďaka čomu skrinka zaujímavo vonia. Ja sám som ich skladoval na podobný štýl, aby boli stále po ruke - jeden v obývačke, iný v spálni, nejaký v kúpeľni.

Až som jedného dňa zistil, že ich nemôžem použiť, pretože sa 'pokazili'. Odmysliac si zdravotné riziko, ktoré predstavuje takýto EO, tak ma táto skúsenosť stála LEN peniaze. Ako dobre viete, kvalitný EO nie je lacná záležitosť.





Esenciálny olej nesprávnym skladovaním degraduje. Jeho účinné látky sa menia vplyvom UV, tepla a kyslíka na látky pomerne agresívne pre našu pokožku či sliznicu.

POKAZENÝ je veľmi nepresný pojem, ak sa bavíme o esenciálnom oleji. Omnoho presnejší výraz je, že DEGRADUJE, alebo že jeho účinné látky sa menia vplyvom UV, tepla a kyslíka na peroxidy, kyseliny, či iné látky, ktoré môžu fungovať veľmi agresívne na pokožke, či pri vdýchnutí. Takýto olej predstavuje zdravotné riziko, najmä ak EO používate na terapeutické účely. Jednoducho, problém je oxidácia oleja. Oxidácia nastáva pri styku EO so vzduchom a to zakaždým, keď otvoríte vrchnák.

Aby toho nebolo málo, tento proces urýchľuje teplo a svetlo. Máte flaštičky s EO poukladané niekde na polici, kde svieti slnko? Niektoré citrusové EO sú 'bez účinku' po pár mesiacoch (v závislosti od podmienok a typu EO). Napríklad ak budete takto skladovať pomarančový olej, možno bude voňať rovnako (alebo slabšie), ale po jeho hlavnej složke - limonéne, zostanú len stopy.


Čo s tým?

Riešenie je pomerne jednoduché. Najlepšie miesto na skladovanie olejov je chladnička. Je v nej tma a teplota okolo 5 °C, čo je ideálnym prostredím pre EO. Teda za podmienky, že máte vrchnák dobre uzatvorený. Ak nie, olej bude degradovať aj v takýchto podmienkach. Má to však aj háčik. Jedlo skladované v chladničke vám môže voňať (alebo chutiť) po EO, ak vrchnák netesní dobre. Takže pozor na to, aby vám maslo nechutilo ako rozmarín, alebo koláč ako mäta (i keď takéto náhody otvárajú dvere novým receptom :). Aby ste sa vyhli takejto nechcenej chuti, odporúčam dať všetky flaštičky s EO do uzatvárateľnej nádoby (sklenená bude NAJ). Máte ich doma príliš veľa? Odporúčam zvážiť kúpu malej chladničky, vyjde vás na cca 100 EUR. Prepodkladám, že hodnota EO, ktoré máte doma, je vyššia ako cena takejto chladničky. Pouvažujte, či pre vaše olejčeky nebude takáto ochrana vítaná.

Dobre zatvorený vrchnák, tma a zima sú 3 zlaté pravidlá skladovania esenciálnych olejov.

Niektoré EO môžu skladovaním v chladničke zhustnúť, i keď ich je málo. Ak sa to stane, jednoducho EO zahrejte v dlani, aby lepšie 'kvapkal'. Pre EO nie je problém jeho mierne zohriatie, pokiaľ je väčšinu času skladovaný v chlade.

A keď sme už pri tej TME a UV ŽIARENÍ - prekvapuje ma, keď vidím niektoré EO predávať v priehľadnom skle. Optimálne zabalený EO musí mať tmavý sklenený obal, aby ho čo najlepšie ochránil pred UV žiarením, ktoré napomáha oxidácii a degradácii. Čo myslíte, ako kvalitný bude EO z priehľadnej fľaštičky?


Ako spoznám, či sa mi už nejaký EO nepokazil?

Správna otázka. Ukazovatele sú v zásade tri, aspoň tie senzorické (chemický rozbor predpokladám doma robiť nebudete). Sú to vzhľad, vôňa a konzistencia. Zmeny sa častokrát dejú pozvoľna, takže je dobré z času na čas skontrolovať aj EO, ktoré nepoužívate pravidelne.

  • VÔŇA - nevonia olej tak, ako keď ste ho dostali? Vonia slabšie alebo inak? Zrejme došlo k chemickej zmene v jeho komponentoch. Pokiaľ voní rovnako len slabšie, stále ho teoreticky môžete použiť do difuzéra alebo aromalampy, ale lokálnej aplikácii sa už vyhnite.

  • VZHĽAD - zmenil olej vzhľad z číreho na kalný? Pri citrusových olejoch je to znak oxidácie. Takýto olej pre svoju bezpečnosť nepoužívajte.

  • KONZISTENCIA - zmenila sa konzistencia EO? Je lepkavý? Častokrát je sprievodným znakom aj zmena vône (nie je však pravidlom). V tomto prípade ide tiež o degradovaný EO a nemali by ste ho používať.


Čo s degradovaným esenciálnym olejom?

Nepatrí do normálneho odpadu, ani do výlevky či WC! Väčšina EO je prudko toxických pre vodný život. Takýto olejček treba odovzdať v zberni NEBEZPEČNÉHO ODPADU. Prosím, skúste zistiť, kde sa nachádza takéto miesto najbližšie k vášmu domovu, či práci. Pokiaľ takýto EO máte (aj od iných výrobcov), vo FUMEE vám ponúkame môžnosť poslať ho na našu adresu. Postaráme sa o jeho zákonnú likvidáciu, pretože nám záleží na tom, aby neskončil tam, kde nemá. Zadarmo.

Aká je trvanlivosť esenciálych olejov?

Záleží od jeho chemického zloženia. V zásade by sa dali rozdeliť do týchto skupín, podľa toho ako dlho vydržia:

  • 1 - 2 roky: Citrusové oleje, Neroli, Lemongrass, Kadidlo, Čajovník (tea tree), borovicové a smrekové oleje (vďaka vysokému obsahu limonénu podliehajú rýchlo oxidácii)

  • 2 - 3 roky: Väčšina olejov (bohatých na aldehydy, oxidy, monoterpenoly, estery, fenoly a ketóny)

  • 4 - 8 rokov: Vetiver, Pačuli, Copaiba, Myrha, Santalové drevo (oleje bohaté na seskviterpény a seskviterpenoly)


Nepodceňujte správne skladovanie. Ide v prvom rade o vašu bezpečnosť a bezpečnosť vašich detí, či vaších najbližších. Degradované EO majú toxické účinky s veľmi vážnymi následkami. Odporúčam skontrolujte všetky EO, čo máte doma a presuňte ich do chladničky.

Ešte jedna rada na záver. Odporúčam takto skladovať aj všetky naše organické hydrosoly, keďže v nich nie je žiadny konzervant. Platí to aj pre za studena lisované oleje a všetku našu kozmetiku.



Zdroje:

[Robert Tisserand and Rodney Young, Essential Oil Safety (Second Edition. United Kingdom: Churchill Livingstone Elsevier, 2014)]

[Price, S., & Price, L. (2007). Aromatherapy for health professionals. Elsevier Health Sciences.]


Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka




1 view0 comments

Comments


bottom of page