top of page
Writer's pictureMarián Hrčka

Spoznajte kvalitné esenciálne oleje - kritériá, ktoré si rozhodne musíte všimnúť pred kúpou



Na trhu sa dá zohnať niekoľko desiatok značiek esenciálnych olejov. Od 'olejčekov' za 2 € až po oleje za niekoľko desiatok eur. Ako sa v tom má človek vyznať? Je dobrý ten lacnejší, alebo ten drahší? Každý predajca/výrobca sa vás snaží presvedčiť o 100% čistote, kvalite, že je olej bezpečný a pod. Môžete sa stretnúť skutočne so všelijakými argumentami predaja a pritom záleží len na jedinom - a to kvalite, ktorá je dokázateľná. Na čo sa teda zamerať pri výbere kvalitného esenciálneho oleja?


Mali by vás zaujímať najmä z akej rastliny olej pochádza - latinský názov, či je olej z BIO poľnohospodárstva, či má chemický rozbor.



Možno to podaktorých zarazí, ale neexistuje oficiálne nič také ako 'terapeutická, medicínska, či farmaceutická' kvalita. Toto všetko sú termíny, ktoré šikovne využívajú spoločnosti, aby sa odlíšili od konkurencie bez toho, aby vám museli dokázať kvalitu. Ako to myslíme 'oficiálne'? Neexistuje žiadna všeobecne uznávaná organizácia, ktorá by certifikovala esenciálne oleje a hodnotila ich triedu, kvalitu, čistotu alebo účinnosť.

Je len jedna oficiálna najvyššia kvalita a to je BIO - čo znamená, že materiál pre esenciálny olej (teda rastlina ako levaduľa, rozmarín, či citrón) pochádza z ekokologického poľnohospodárstva. Opäť zdôrazňujeme slovo OFICIÁLNA. Ak zájdeme do detailu, BIO kvalitu môžeme rozlíšiť ešte na potravinovú a nepotravinovú. Potravinová musí spĺňať oveľa prísnejšie hygienické normy pri manipulácii a fľašovaní pomocou HACCP systému. Neexistuje oficiálne nič také ako 'terapeutická', medicínska, či farmaceutická' kvalita. Ani BIO nemusí znamenať nič, pokiaľ neviete preukázať čistotu oleja.

A tu sa dostávame k druhému aspektu. Oficiálna BIO kvalita nemusí znamenať prakticky nič, pokiaľ neviete, čo sa v esenciálnom oleji nachádza. No a práve na to nám slúži GC/MS analýza, alebo po našom plynová chromatografia a hmotnostná spektrometria. Tá nám vie ukázať, či je olej skutočne čistý, či sa tam nenachádza nič, čo by sa tam nachádzať nemalo. Tento test by ste mali žiadať od dodávateľa vždy, pokiaľ to myslíte s kvalitou vážne a chcete si byť istý, čo si kupujute.

Ešte jednu vec musíme spomenúť, aby to nebolo jednoduché. Aj BIO certifikáty sa medzi sebou značne líšia. V čom je rozdiel? Certifikát BIO vydáva niekoľko spoločností a tie majú rozdielne štandardy na to, aby ho udelili. Napríklad CPK BIO certifikát dostanete pokiaľ máte podiel BIO zložiek v produkte vyšší ako 20% (údaj a podmienky z roku 2018).



Je skutočne GC/MS analýza doležitá?

Áno. Tak by znela krátka odpoveď, ale pozrime sa na to bližšie. Okrem toho, že nám tento test môže odhaliť kontamintanty v oleji (tým sa myslí ako syntetická prímes, tak aj prímes iného, lacnejšieho oleja), presne vie definovať chemické zloženie oleja. Esenciálny olej tiež musí spĺňať štandardy ohľadom výskytu alergénov, tie sú presne definované. GC/MS analýza určí aj chemotyp oleja, teda zložku, ktorá v ňom prevažuje a povie nám, kedy je najlepšie tento olej použiť. Napríklad pri tymiáne môžeme mať chemotypov hneď niekoľko, thuyanol, geraniol, thymol, či linalool, pričom niektoré sú vhodné len pre dospelých a nemali by byť použité pri deťoch. Renomované spoločnosti, ktoré sa vyznajú v problematike aromaterapie sú vždy ochotné sprístupniť GC/MS analýzu. Tam, kde sa stretnete s výhovorkami typu 'to podlieha obchodnému tajomstvu' a pod., tam by sme boli s kúpou opatrní. Buď takúto analýzu nemajú, alebo nevedia, čo od nich pýtate (čo je teda rozhodne znakom, že nevedia nič o problematike).

Certifikované, ekologicky pestované, divoký zber

Spôsob pestovania rastlín na výrobu esenciálneho oleja má taktiež veľký vplyv na kvalitu, nehovoriac o desiatkach iných faktoroch. Pri BIO produktoch sa nesmú používať syntetické hnojivá, pesticídy, herbicídy, fungicídy a nesmú pochádzať z geneticky modifikovaných organizmov. Takýto spôsob pestovania je teda oveľa šetrnejší k životnému prostrediu. Preto kúpou BIO produktu podporíte aj týchto pestovateľov, ktorí sa rozhodli nezamorovať našu planétu chémiou. Aký to má význam?

Predstavte si napríklad pomarančový esenciálny olej, ktorý sa lisuje z dužiny. Tá je postreková rôznymi chemikáliami niekoľkokrát až do zberu. Lisovaním teda získame okrem oleja aj všetko (alebo časť z toho), čo sme na neho nastriekali. Otázka znie: Chceli by ste takýto olej inhalovať? Alebo si ho natrieť na svoju pokožku, či pokožku svojich detí?

Inými metódami pestovania je aj ekologické pestovanie bez certifikátu BIO, alebo ešte zber v divokej prírode. Obe považujeme za rovnako prijateľné, pričom nevýhoda je len tá, že sa nedá preukázať, keďže neexistujú žiadne certifikáty. Tu už je to len o dôvere medzi spoločnostou a destilérom.

Extrémne lacné vs extrémne drahé esenciálne oleje

Vedeli ste, že každý rok sa predá 3x viac tea tree oleja ako sa ho skutočne vydestiluje? Ako to je možné? Nuž, jedine tak, že si ho vyrobíte synteticky. Tu sa dostávame k falšovaniu esenciálnych olejov. Veľa z účinných látok, ktoré obsahujú esenciálne oleje vieme dnes vyrobiť synteticky. Alebo častokrát sa miešajú esenciálne oleje rôznych príbuzných druhov, napríklad levanduľový olej môže byť sfalšovaný lavandinovým (oveľa lacnejším ) olejom, ktorý môže mať podobnú vôňu ako levanduľa lekárska, ale účinky má iné. Zapojme zdravý rozum, ak zrátame sklenenú flašku, etiketu, kvapkátko, zátku, ľudskú prácu, réžijné náklady, dopravu, maržu spoločnosti, maržu obchpodníka tak .... ako môže stáť esenciálny olej 3 eurá? Pred kúpou si prečítajte aj zadnú stranu etikety, kde by malo byť vyznačené minimálne zloženie oleja. Pokiaľ sa tam nachádzajú slová ako: vonný olej, vonná kompozícia, vonná silica, a pod. boli by sme s kúpou opatrní. Môže sa jednať o syntetický olej alebo zmes olejov. Ani opačný extrém nemusí byť zárukou kvality. Vysoká cena vo vás môže vyvolať dojem, že sa jedná o prémiový produkt. Odporúčame podrobiť cenu kritickému mysleniu a pýtať sa: má esenciálny olej BIO certifikát? Má olej GC/MS analýzu, odkiaľ pochádza? Aká spoločnosť olej predáva, čo ju oprávňuje pýtať takú cenu? A tak podobne ... jednoducho povedané pýtajte dôkazy namiesto sľubov.

Latinské názvy

Veľmi dobré je vedieť latinské názvy rastlín, z ktorých sa esenciálne oleje vyrábajú. Častokrát sa pod všeobecne zaužívaným názvom predáva úplne niečo iné. Možno je vôňa podobná, ale na to, aby olej fungoval v terapii, potrebuje konkrétnu chemickú zlúčeninu. Napríklad pod označením 'santalové drevo' sa často skrýva olej z rastliny Amyris balsamifera, ktorý má kompletne inú chémiu. Pod názvom 'french lavender' sa namiesto Levandule lekárskej (Lavandula angustifolia) skrýva Lavandula hybrida. A takto by sme mohli pokračovať ďalej.

Záver

Hľadanie skutočnej kvality môžete byť náročný proces. Skúsme si v skratke zopakovať, na čo by ste sa mali pri výbere kvalitného esenciálneho oleja zamerať:

  • Má esenciálny olej BIO certifikát? Dá sa reálne pozrieť?

  • Má esenciálny olej GC/MS analýzu, ktorá je dostupná? Dá sa reálne pozrieť?

  • Informuje predajca/výrobca pravdivo o možných kontraindikáciách a rizikách esenciálnych olejov ako fototoxicita, neurotoxicita, kedy je nevhodné používať ten-konkrétny olej pri deťoch? Informuje a vzdeláva o bezpečnom používaní esenciálnych olejov?

  • Jedná sa o veľkú spoločnosť, kde pôjde zrejme primárne o zisk? Alebo skôr malú, zameranú na kvalitu? Akú má spoločnosť reputáciu doma alebo v zahraničí?

  • Je esenciálny olej označený aj latinským názvom rastliny, z ktorej pochádza?

  • Ako spoločnosť pristupuje k udržateľnosti, ekológii, životnému prostrediu?

Ak na väčšinu otázok odpovedať viete, tak je dobre. Ak nie, nebojte sa zdvihnúť telefón, alebo napísať e-mail priamo spoločnosti a pýtať sa. Pokiaľ budete dostávať vyhýbajúce odpovede, no ... dokončenie necháme na vás. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka

2 views0 comments

Comments


bottom of page