top of page
Writer's pictureMarián Hrčka

Vnútorné užívanie esenciálnych olejov, je naozaj bezpečné? Určite nie!

Updated: Jan 2, 2023


Otázky ohľadom vnútorného používania esenciálnych olejov sa nám neustále vracajú. Na jednej strane to vnímam pozitívne, pretože to indikuje záujem o vzdelávanie a informácie. Na strane druhej ma mrzí, že téma užívania olejov sa označuje stále ako 'kontroverzná' - z môjho pohľadu nie je na nej kontroverzné nič. Jednoznačne existuje množstvo vedeckých dôkazov o tom, že konzumácia esenciálnych olejov vám môže spôsobiť rad problémov od zdanlivo banálnych, až po nebezpečné životu.



Kvapka sem, kvapka, tam, kvapka do vody, do kaše, smoothie ... na zlepšenie detoxikácie, trávenia, imunity ... Možno ste niektoré z týchto tvrdení spoznali a už ste o nich niekde čítali na internete, alebo vám ich niekto takto poradil. Nuž, poviem to úplne na rovinu - všetko to je ďaleko od pravdy. Čo vám reálne hrozí?

Sliznice - ústa, hrdlo, pažerák

Ak sa budete držať možno dobre mienenej rady 'pár kvapiek do pohára s vodou' ale úplne nesprávnej, tak problémom číslo jeden sú vaše ústa, hrdlo, pažerák, ktoré sú pokryté sliznicou. Určite väčšina vie, že olej sa s vodou nemieša, preto neprichádza k zriedeniu. Takže malé kvapôčky neriedeného oleja sa vám ľahko prichytia k sliznici, kde vás môžu dráždiť (pocit štípania v ústach napríklad citrón, mäta) alebo vám môžu až poleptať a popáliť sliznicu pokiaľ sa bavíme o esenciálnych olejoch ako klinček, škorica, kasia či oregano. Z dôvodu akútneho alebo chronického poleptania môžu vzniknúť na sliznici chorobné zmeny epitelu, vedúce k zápalom, infekciám až k vredom (napríklad pažeráka).



Citrónový esenciálny olej dokáže vypáliť do pár minút dieru do polystyrénu, potom čo asi spraví vo vnútri vašeho tela?

Žalúdok

Žalúdok je rovnako pokrytý sliznicou, ktorá je namáhaná pretože prichádza do styku s kyselinou chlorovodíkovou. V žalúdku prichádza hneď k dvom problémom. Prvým je, že kyselina prichádza do styku so zložkami esenciálnych olejov a vznikajú chemické reakcie, kde sa pôvodná látka mení na niečo iné. Viete presne na čo sa menia tie látky? Nie len kyselina pôsobí na zložky olejov, sú to to tiež rôzne tráviace enzýmy, viete presne čo vzniká pri tejto enzymatickej činnosti? Úprimne? Ani veda to presne nevie, ešte sme to riadne nevyskúmali, tak ako vám to môže niekto odporúčať?

Druhým problémom je opäť sliznica, narušená sliznica podlieha pôsobeniu neriedeného esenciálneho oleja, metabolitom trávenia a teraz aj kyseline. Môže dôjsť k chorobným zmenám na sliznici a k vývoju refluxu s pálením záhy, bolesti v oblasti žalúdka s pocitom zlého trávenia, až k vypestovaniu si žalúdočných vredov. A neochráni vás ani to, že si dáte esenciálny olej do kapsule. Tá sa rozpustí v žalúdku a obsah sa vyleje.



Tenké a hrubé črevo

Do tretice, hádajte čím je vystlané tenké a hrubé črevo? Správne, sliznicou. Chorobné zmeny na sliznici sme opisovali už vyššie. V črevách sa deje jedna veľmi dôležitá vec. Možno viete, že naše črevá sú domovom stoviek rôznych dobrých baktérií zvaných mikrobióm. Táto prospešná komunita nemá v popise práce len pomoc pri trávení, drží tiež na uzde škodlivé baktérie, zúčastňuje sa rôznych čistiacich procesov a čo je dôležité, aktívne sa podieľa na dobrom fungovaní našej imnuity, a to skutočne významne. Dokonca veda dokázala, že tento mikrobióm komunikuje s našim telom. Stále sa nachádzajú nové druhy a o desiatkach druhov baktérií nevieme ešte nič.


Esenciálne oleje majú silné antibakteriálne účinky, ktoré vám zlikvidujú váš črevný mikrobióm.

Takmer všetky esenciálne oleje majú výrazné antibakteriálne účinky, ich pitím vážne narušujete váš mikrobióm a paradoxne namiesto čistenia, detoxikácie a posilňovania imunity robíte pravý opak. Esenciálny olej nevie, ktorá baktéria je dobrá a ktorá nie, zlikviduje všetky, presne ako antibiotiká. Narušený mikrobióm sa dnes spája so zápalovými chorobami v črevách, zlým trávením, precitlivelosťou na určité potraviny, dokonca s obezitou, rakovinou, diabetom, poruchami pečene, atrtitídou a i. Dokonca veda prichádza na to, že mikrobióm v črevách ovplyvňuje mozgové funckie ako správanie, tvorbu serotonínu či GABA, depresie, či autizmus.

Pečeň, obličky, pankreas

Aj tieto orgány sa zapájajú do procesu trávenia, vylučujú rôzne enzýmy. Pečeň a obličky sú v metabolizovaní zložiek esenciálnych olejov prijatých orálne obvzvlášť namáhané. Väčšina zložiek sa metabolizuje enzýmami cytochrómu P450 (označované ako CYP enzýmy), ktorých sú desiatky druhov. Tieto enzýmy majú na starosti metabolizmus väčšiny látok, ale tiež liekov. Je pravdepodobné, že pokiaľ vypijete nejaký esenciálny olej a pritom beriete aj nejaké lieky, stačia aj úplne bežné na bolesť (brufén), ktoré sa metabolizujú tým istým CYP enzýmom, môže prichádzať k zvyšovaniu alebo znižovaniu účinnosti lieku - a teda sa bavíme o zložitej farmakokinetike. Vzájomné interakcie esenciálnych olejov a liekov sú veľmi bežné. Pred tým ako vám niekto odporúčal pitie esenciálneho oleja, opýtal sa vás či neberiete nejaké lieky? Či netrpíte nejakou enzymatickou poruchou alebo zdravotným problémom? Viete, ktorý esenciálny olej ako reaguje s určitým liečivom?

Interakcií esenciálnych olejov s liekmi sú stovky. Aj pri tých, čo vyzerajú pomerne neškodne. Zvlášť si dajte pozor ak trpíte a beriete lieky na vysoký alebo nízky krvný tlak, poruchy zrážania krvi, hormonálne poruchy, pečeňové a enzymatické poruchy, depresie, epilepsiu, astmu, diabetes. A to je len špička ľadovca.

Nervový systém

Isté zložky esenciálnych olejov ovplyvňujú nervový systém, vrátane mozgu. Neurotoxicita môže byť akútna alebo chronická. Vlastne akákoľvek toxicita sa delí na akútnu a chronickú, podľa toho ako dlho a akým dávkam vystavujete svoj organizmus. Pokusy ukázali že zlúčeniny ako menthone (mäta), pinén (ihličňany) či eukalyptol (eukalypty, rozmarín, yzop a mnohé iné) a gáfor vykazujú vo vyšších dávkach neurotoxické účinky, dokážu v mozgu vytvárarať lézie (trhliny), ktoré môžu vyvolať epileptické záchvaty, delírium či zastaviť dýchanie. U malých detí je to dokonca možné vyvolať len vdychovaním mätového oleja! Mätový esenciálny olej dokáže už len inhaláciou spomaliť alebo zastaviť dýchanie u malých detí.

Takže pár kvapiek mätového oleja do vody na lepšie trávenie? Spravíte viac škody ako osohu. Najlepšie riešenie je, ak si mätový esecniálny olej nariedite v základom oleji (napr. jojobový olej) a natriete ním oblasť brucha. Dermálne použitie esenciálnych olejov na terapeutické účely je najefektívnejšou cestou.

Sú aj oveľa problematickejšie zlúčeniny ako napríklad thujony, pulegon, pinocaphone, ktoré sa nachádzajú napríklad v Paline, thujových olejoch alebo v Aníze. Tie vám takmer instantne po orálnom požití môžu vyvolať kŕče, záchvat, ochrnutie, zástavu dýchania či zlikvidujú pečeň, čo sú následky nezlučiteľné so životom.

Nie, skutočne to nie je otázka kvality

Často sa stretávam s argumentami MLM spoločností, že proti pitiu esenciálnych olejov vystupujú tí, ktorí nepredávajú takú kvalitu ako oni. Vážení, toto nemá s kvalitou nič spoločné - toto je biochémia. Uvediem príklad: Mätový olej je z väčšej časti mentol a menthon a tie sú vo vysokej dávke toxické - vedecky overený fakt o ktorom sa nedá ďalej diskutovať.

Pitie esenciálnych olejov nie je o kvalite, je to biochémia a pôsobenie istých látok na náš organizmus.

Ako je to v zahraničí?

Tiež je častým argumentom MLM reprezentantov nemenovaných spoločností aj to, že vraj pitie esenciálnych olejov je vo Francúzsku úplne normálne. To nie je pravda. A už vôbec nie je pravda, že sa používajú ako prevencia. Kúra s esenciálnym olejom sa deje pod dohľadom lekára, ktorý špeciálne vyštudoval farmakokinetiku esenciálnych olejov a zmes je nemiešaná a nariedená NA PREDPIS, ešte raz NA PREDPIS, a užíva sa len veľmi obmedzenú dobu niekoľko dní. Celkom veľkými priekopníkmi v aromaterapii sú aj Japonci. Ak by ste sa tam niekomu pochválili, že si kvapkáte esenciálny olej do vody a pijete ho, bude si klopkať na čelo.


Najefektívnejšia cesta ako dostať esenciálny olej do tela je dermálna, teda vmasírovaním zriedeného esenciálneho oleja do pokožky.

Pasca 'dobrých' rád

Nezmyslami je zaplavený celý internet, youtube, sociálne siete aj časopisy. Záludnosť spočíva v tom, že veľa zdrojov sa tvári 'overene' lebo sa odkazujú vo svojich tvredeniach na pubmed, ale autor si častokrát neprečíta ani len nadpis, kde je uvedené, že sa nejedná o pôsobenie esenciálneho oleja, ale napríklad o etanolový extrakt, či iný exktrak. A to teda nie je to isté ani náhodou.

Pasca 'overených' rád spočíva aj v tom, že sa ku vám častokrát dostanú od niekoho, koho dobre poznáte a jemu predsa nemáte prečo neveriť, je to tak? Áno, určite vám nechce zle, ale aj dobre mienená rada od niekoho neznalého problematiky môže skončiť zle. Riešenie je celkom jednoduché: overujte, preverujte, pátrajte, čítajte, vzdelávajte sa.

Aromaterapia ponúka veľmi dobrú alternatívu na vnútorné užívanie a to sú hydroláty, súrodenci esenciálnych olejov, sú bezpečné, takmer bez kontraindikácií a bez vedľajších účinok. Viac o vnútornom užívaní hydrolátov sa dočítate v článku: Hydroláty - vnútorné užívanie a terapeutické vlastnosti.

Môže sa zdať, že tento článok vyznieva v neprospech esenciálnych olejov, ale nie je to tak. Nebol zámer očierniť esenciálne oleje, ale pravdivo informovať o ich sile. A vaša sila zasa bude spočívať v uvedomení a poznatkoch. Zdroje:

- Dinan TG, Cryan JF. The Microbiome-Gut-Brain Axis in Health and Disease. Gastroenterol Clin North Am. 2017 Mar;46(1):77-89. doi: 10.1016/j.gtc.2016.09.007. Epub 2017 Jan 4. PMID: 28164854. - Robert Tisserand and Rodney Young, Essential Oil Safety (Second Edition. United Kingdom: Churchill Livingstone Elsevier, 2014 - Price, S., & Price, L. (2007). Aromatherapy for health professionals. Elsevier Health Sciences. - Neish AS. Microbes in gastrointestinal health and disease. Gastroenterology. 2009 Jan;136(1):65-80. doi: 10.1053/j.gastro.2008.10.080. Epub 2008 Nov 19. PMID: 19026645; PMCID: PMC2892787. - Peterson LW, Artis D. Intestinal epithelial cells: regulators of barrier function and immune homeostasis. Nat Rev Immunol. 2014 Mar;14(3):141-53. doi: 10.1038/nri3608. PMID: 24566914. - Gilbert JA, Blaser MJ, Caporaso JG, Jansson JK, Lynch SV, Knight R. Current understanding of the human microbiome. Nat Med. 2018 Apr 10;24(4):392-400. doi: 10.1038/nm.4517. PMID: 29634682; PMCID: PMC7043356. - Zhang YJ, Li S, Gan RY, Zhou T, Xu DP, Li HB. Impacts of gut bacteria on human health and diseases. Int J Mol Sci. 2015;16(4):7493-7519. Published 2015 Apr 2. doi:10.3390/ijms16047493


Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka

16 views0 comments

Comments


bottom of page